Pierścień plastikowy ma za zadanie tylko i wyłącznie wycentrować felgę względem piasty w momencie dokręcania. Nie bierze udziału w przenoszeniu ciężaru auta z felgi na piastę. Robi to za niego siła tarcia pomiędzy felgą a piastą wywołana momentem dokręcenia śrub i wynosząca współczynnik tarcia * siła docisku felgi do piatsty. :diabelski_usmiech
racja. ja mam dwa auta, w jednym jeżdżę na aluskach chińskich z aukcji i palstikowych cetrujacych i jest ok. Lepsza jest felga dedykowana do konkretnego modelu, dlatego ineterusje mnie alufelga oryginalna skody w rozmiarze 15 tki,. Chiny robią uniwersalne i stąd te plastiki. Duzo tu czytam o chińskich felgach i powiem tak: jeżdżę 4 zimę na takowych i jest wszystko ok, przesadzacie z tym narzekaniem na chińszczyznę bo pewnie sami nie wiecie że teraz i tak wszystko w chinach robione a jedynie PRZEPAKOWYWANE W EUROPIE. COŚ WIEM O TYM BO handluję z chinami i wiem że i tak wszystko tam trzepią bo koszty najmniejsze. Niestety z felg chińskich ciężko dobrać do konkretnego auta pod względem otworu centrującego. Ale z drugiej strony należny pamiętać ze nawet jak felga jest oryginalna to i tak minimalnie otwór musi być trochę większy niz piasta i tak felga trzyma sie na tej samej zasadzie jak z pierścieniem centrującym. Dlatego chyba nie ma żadnej różnicy co kupicie, ja kupuje chinę bo dobra jest (ale może być tez z ASO) i jak mówię moge podesłać fotki jak wyglądają po 4 latach, dla mnie spoko. A jak sie najedzie na rant to każda porysuje się-nie ma mocnych. Każdy będzie chwalił swoje ale felgi nie są złe, lepsza chińska moim zdaniem niż używka niewiadomego pochodzenia. Pozdr.
Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Sklep z felgami aluminiowymi. Zobacz nowości i promocje. Skorzystaj z porad naszych ekspertów. Przymierz felgi na swoim pojeździe. Dostawa zawsze Gratis.
No i stało się. Miałem zakupić 16" w przyszłym roku ATT 625, ale nadarzyła się okazja i zakupiłem w tym roku i to w dodatku 17" Dezent F - poprzedni użytkownik Maru 123. Od razu odpisuje na prawdopodobnie pojawiające się pytanie - nie, nie obniżę zawieszenia - mam pakiet na polskie drogi a to kompromis pomiędzy 17" a wygodą Średnie spalanie poszybowało w górę :twisted:
bzik13, czyli odpowiedź na pytanie które 16ki do O2 kupić brzmi:
17ki dezenta :diabelski_usmiech
A na serio to bardzo dobrze jest na tych 17kach, słuszny wybór
bzik13, czyli odpowiedź na pytanie które 16ki do O2 kupić brzmi:
17ki dezenta :diabelski_usmiech
A na serio to bardzo dobrze jest na tych 17kach, słuszny wybór
Tak jak napisałem wcześniej, myślałem o 16tkach a napatoczyły się 17, łot życie...
Fakt jest taki, że ludzi w miejscu mojej pracy strasznie "biją" te felgi po oczach.
A ja zapodałem do swojej OCTY felusie ATT 620 - całkiem zacnie się prezentują i w dodatku w Emidzie w Kraku za 350 od sztuki kupione.
Jeździ się też całkiem przyjemnie - nie czuć za bardzo różnicy w stosunku do ori 15".
Fotki wrzucę jak czarnula będzie po kąpieli :P
Komentarz